Paragrafen

Financiering

De gemeente voert een zorgvuldig treasurybeleid. Treasury houdt zich bezig met risico’s die samenhangen met alle (toekomstige) kasstromen. Deze risico’s komen zowel voort uit de financieringsbehoefte als uit de bepalingen van de bestaande portefeuilles (onder andere herfinanciering en renteaanpassingen). Het Treasurybeleid is voornamelijk gericht op het waarborgen van financiële continuïteit door het resultaat en vermogen te beschermen tegen financiële risico’s en de organisatie financierbaar te houden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van diverse liquiditeitenplanningen, waarbij de planningen van Langedijk en Heerhugowaard in elkaar zijn geschoven en geactualiseerd. De belangrijkste uitgangspunten en beleidsvoornemens zijn als volgt:

  • zorgen voor voldoende financierbaarheid op korte en lange termijn;
  • zorgen voor passende financieringslasten;
  • beheersen van wettelijke en feitelijke rente- en / of financieringsrisico’s;
  • risicomijdend afgeven van nieuwe garanties;
  • zorg dragen voor een effectief, veilig en efficiënt betalingsverkeer;
  • actief onderhouden van contacten met marktpartijen om toegang tot de financiële markten open te houden.

Deze uitgangspunten leiden tot het zo nauwkeurig mogelijk toepassen van de ‘matching’ tussen opgenomen gelden, uitgezette gelden en verwachte inkomsten en uitgaven. Daarnaast wordt actief gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheden om te zorgen voor passende financieringslasten. Dit resulteert onder meer in het zo maximaal mogelijk betrekken van de kasgeldlimiet bij financieringsbeslissingen. In geen geval wordt deze limiet langer dan toegestaan overschreden, tenzij de toezichthouder daarvoor vooraf toestemming heeft gegeven. Overheden worden als collectief zeer betrouwbaar geacht en worden door geldverstrekkers als zeer kredietwaardig beschouwd. Als gevolg hiervan is de toegang tot financiële markten voor de gemeente Dijk en Waard gegarandeerd en kan tegen relatief voordelige voorwaarden worden geleend.

Algemene ontwikkelingen
Treasurystatuut en Financiële verordening

Het Treasurystatuut is nog in ontwikkeling en zal naar verwachting eind 2021 worden opgeleverd en begin 2022 worden vastgesteld. Ook de Financiële verordening wordt opgesteld en op tijd vastgesteld.

Rentebeleid interne rekenrente

Over de activa (grond, gebouwen, grondexploitaties e.d.) van de gemeente wordt een interne rekenrente toegerekend aan de exploitatie. Op deze manier wordt de externe financiering van de gemeente door het aantrekken van geldleningen doorbelast naar de met deze geldleningen aangekochte activa. Aan reserves vindt geen rentevergoeding plaats.

In de huidige vastgestelde grondexploitaties van Langedijk wordt gerekend met 1,03%. In de huidige vastgestelde grondexploitaties van Heerhugowaard wordt gerekend met 1,23%. Voor de overige activa wordt de lineaire of annuïtaire afschrijvingsmethode gehanteerd. Voor zowel de activa met de lineaire als de annuïtaire afschrijvingsmethode wordt bij Langedijk in 2021 een rentepercentage van 1,60% gehanteerd. Bij Heerhugowaard wordt in 2021 een omslagrente van 2,00% gehanteerd.

De notitie rente 2017 van de commissie BBV geeft aan dat de omslagrente voor de overige activa maximaal 0,5% mag afwijken van het werkelijke rentepercentage. Voor de overige activa wordt in 2022 bij Dijk en Waard 1,60% gehanteerd. Dat is het gewogen gemiddelde rentepercentage van de leningenportefeuille naar verhouding Vreemd vermogen / Eigen vermogen inclusief afronding in verband met verwachte marktontwikkelingen.

Jaarlijks wordt bezien of de rekenrentes nog aansluiten op de regelgeving van het BBV en op de verwachte marktontwikkelingen. Op basis van de jaarlijkse actualisatie van het rentebeleid stelt de Raad de rentepercentages voor het komende begrotingsjaar vast. Met de vastgestelde percentages wordt ook de Jaarrekening 2022 opgemaakt.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2022 16:06:06 met de export van 05/03/2022 15:51:58