Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

De doelen

  1. Een gemeente waar het aantrekkelijk en duurzaam wonen is voor iedereen
  2. Voorbereiden implementatie Omgevingswet
  3. Doorontwikkeling van de dorpen en het stedelijk gebied van Dijk en Waard

Doel 1

Een gemeente waar het aantrekkelijk en duurzaam wonen is voor iedereen
In Dijk en Waard is het aantrekkelijk wonen voor iedereen. Dijk en Waarders wonen in vitale kernen en wijken met een gevarieerd en duurzaam woningaanbod, passend bij de woningbehoefte.

Activiteit

    1. Invulling geven aan het Woonakkoord Regio Alkmaar en de Woondeal Noord-Holland Noord.
    2. De regiogemeenten en de provincie hebben samen afspraken gemaakt om de grote woningbouwopgave op te pakken en te versnellen. Dijk en Waard zet zich volop in om deze afspraken uit te werken.
    3. De bestaande woonvisies worden tegen het licht gehouden om te bezien of deze nog voldoen voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard, in samenhang met de op te stellen Woonzorgvisie.
    4. De woningbouwprogrammeringen van Langedijk en Heerhugowaard worden samengevoegd tot één Dijk en Waard woningbouwprogrammering. Hierbij monitoren we de woningmarkt om inzicht te behouden in de woningbouw en actuele woningbehoefte, zodat tijdig kan worden ingezet om nieuwe woningbouwlocaties te verkennen.
    5. Met de woningbouwcorporaties worden prestatieafspraken gemaakt, een traject dat de gemeente Langedijk en Heerhugowaard eerder in gang hebben gezet door gezamenlijke prestatieafspraken te maken.

Risico

  • (Regionaal) ontbreken van voldoende capaciteit en middelen.
  • Te weinig mogelijkheden om binnenstedelijk aan de gewenste hoeveelheid woningen te voldoen
  • Onvoldoende ruimte voor ontwikkelingen binnen (bestaande of nieuwe) wet- en regelgeving van hogere overheden

Doel 2

Voorbereiden implementatie Omgevingswet
De Omgevingsvisie die in 2021 is vastgesteld, vormt samen met de Verordening fysieke leefomgeving de basis voor het Omgevingsplan. De Omgevingsvisie schept voor de fysieke leefomgeving een inspirerend, integraal en richtinggevend kader voor nieuwe ontwikkelingen. Hierbij nodigt de visie partijen uit tot het nemen van initiatieven

Activiteit

De 6 projectgroepen (1. Omgevingsvisie, 2. Omgevingsplan incl. Verordening fysieke leefomgeving, 3. Werkprocessen, 4. Participatie & Communicatie, 5. Veranderopgave en 6. Informatisering) werken de verschillende onderdelen uit ten behoeve van de implementatie van de Omgevingswet. De belangrijkste in 2022 zijn:

  1. De Verordening fysieke leefomgeving vaststellen.
  2. Alle besluiten die nodig zijn voor de soepele overgang naar de Omgevingswet worden ter besluitvorming aangeboden.
  3. Aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en Landelijke Voorziening (LV).
  4. Het doorontwikkelen van de gebiedsteams naar Omgevingstafel, in samenwerking met ketenpartners.
  5. Het vaststellen van het participatiekompas.
  6. Het vormgeven en uitvoeren van de programma's onder de Omgevingswet.

Risico

  • Verder uitstel van de besluitvorming en benodigde randvoorwaarden vanuit het Rijk.
  • Onvoldoende aanhaking vanuit de ketenpartners binnen het DSO

Doel 3

Doorontwikkeling van de dorpen en het stedelijk gebied van Dijk en Waard
Met gebiedsontwikkelingen geeft Dijk en Waard vorm aan de leefomgeving van morgen. Hierbij legt de gemeente de verbinding tussen sociale, economische en fysieke opgaven, en de verbinding tussen dorps karakter, moderne stad en de regio.

Activiteit

Samen vorm geven aan de dorpen en het stedelijk gebied van Dijk en Waard, waarbij de meest prominente (nieuwe) gebiedsontwikkelingen zijn:

    1. Grenzeloos Dijk en Waard (zie ook programma 3 doel 3)
    1. Kanaalpark

Het kanaal vormt de verbinding tussen voorheen twee gemeenten. Voor de Westdijk is een masterplan in voorbereiding dat aansluit op het Stationsgebied en de haven van Broek op Langedijk. Met de watersportverenigingen werken we aan nieuwe plannen. Nieuwe verbindingen tussen de twee delen van Dijk en Waard zijn in onderzoek o.b.v. de visie.

    1. Westpoort-de Scheg

Op basis van het gelopen participatieproces (2021) en de aanvraag Woningbouwimpuls wordt verder gewerkt aan de ontwikkeling van Westpoort-de Scheg. In 2022 worden stedenbouwkundige plannen opgesteld en er wordt gestart met de RO-procedures.

    1. Knooppunt Dijk en Waard (Stationsgebied, Stadshart en De Frans)

Dijk en Waard werkt aan het knooppunt, als onderdeel van de Zaancorridor en in het licht van het OV-knooppuntenbeleid. Het project Fase 1 Stationsgebied Dijk en Waard (i.c. ‘de spooronderdoorgang’) wordt in 2022 aanbesteed. Tegelijkertijd start de verkenning met spoorpartijen en provincie naar een ‘nieuw station Dijk en Waard’. De eerste vastgoedontwikkelingen op basis van uitnodigingsplanologie worden opgeleverd en nieuwe gestart.

    1. Centrumwaard (programma 3, doel 1)

Op basis van Masterplan fase 1 (2021) worden specifieke projectplannen uitgewerkt, als voorbereiding op de uitvoering om van Centrumwaard een 30 km gebied te maken. Hierbij staat herinrichting van de Middenweg centraal. Tevens gaan we Masterplan fase 2 opstellen waarbij aanvullende onderwerpen als duurzaamheid, sociale cohesie, retail en wonen worden uitgediept. Marktpartijen (ondernemers en vastgoedeigenaren) gaan we faciliteren bij hun investeringsambities.

    1. Oostrand Noord- en Zuid-Scharwoude

In 2021 is besloten voor de Oostrand een gebiedsvisie op te gaan stellen. Dit als eerste stap naar mogelijke transformatie van het gebied, waarbij w
oningbouw een belangrijke te onderzoeken optie is. Voor het opstellen van een gebiedsvisie is een krediet beschikbaar gesteld. De gebiedsvisie zal naar verwachting medio 2022 gereed zijn voor besluitvorming en zicht moeten bieden op een passende ruimtelijke koers en een bijbehorende ontwikkelstrategie.Gezien de vastgestelde woningbehoefte (Companen rapport) is van belang dat de discussie met de provincie verder wordt geïntensiveerd.

Risico

veranderende marktdynamiek onder ontwikkelaars.
veranderingen in wet- en regelgeving hogere overheden.

Opgaven en ontwikkelingen

Opgenomen in de lijst met opgaven en ontwikkelingen, zie bijlage voor de toelichting en onderbouwing:

  1. Centrumwaard;
  2. Havenplein Broek op Langedijk;
  3. Co-financiering subsidies
  4. Visie buitengebied
Deze pagina is gebouwd op 05/03/2022 16:06:06 met de export van 05/03/2022 15:51:58