Sport, cultuur en recreatie

De doelen

  1. Het toegankelijk en inclusief maken van sport, cultuur en recreatie;
  2. Het versterken van de samenwerking tussen verenigingen, scholen en maatschappelijke instellingen.
  3. Het behouden en ontwikkelen van een toekomstbestendige en gezonde groene leefomgeving welke aansluit bij behoeften van inwoners.

Doel 1

Het toegankelijk en inclusief maken van sport, cultuur, kunst en recreatie
We willen bereiken dat iedere inwoner naar eigen vermogen kan deelnemen aan sport, beweging, kunst, cultuur en recreatie. De activiteiten op het gebied van sport, kunst, cultuur en recreatie moeten toegankelijk zijn voor alle inwoners. Het onderhoudsniveau van accommodaties houden we op peil. Subsidies ondersteunen de financiële toegankelijkheid van activiteiten.

Activiteit

    1. Uitwerken en uitvoeren uitvoeringsprogramma toekomstvisie recreatieschap Geestmerambacht

We kijken naar toekomstige mogelijkheden voor natuur, recreatie en landschap in de gebieden van het Recreatieschap Geestmerambacht. Na het vaststellen van de visie in 2020, is in 2021 gewerkt aan het uitvoeringsprogramma. Dit krijgt een vervolg in 2022.

    1. Het harmoniseren van het sportbeleid

We harmoniseren het sportbeleid in combinatie met het sportaccommodatiebeleid. Dit wil zeggen een uitwerking op de visie sociaal domein op het gebied van sport en sportaccommodatiebeheer. Een advies over sportaccommodatiebeheer wordt in de eerste helft 2022 ter besluitvorming voorgelegd aan de raad, waarna uitwerking van het te harmoniseren sportbeleid en sportaccommodatiebeleid volgt.

    1.  Betaalbaar houden van sport en cultuur voor kwetsbare inwoners

De huidige inzet van het Jeugdfonds Sport en Cultuur (JFSC) wordt gecontinueerd. Er zal via maatschappelijke organisaties en scholen een keer per kwartaal bekendheid worden gegeven over de mogelijkheden om sport en cultuur betaalbaar te houden voor kwetsbare inwoners via het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

    1. Bevorderen van cultuureducatie

Ter bevordering van cultuureducatie gaven Langedijk en Heerhugowaard een verschillend aanbod via het programma Cultuureducatie Met Kwaliteit in het onderwijs. Stichting Cool Kunst en Cultuur zal per 2022 penvoerder zijn voor gemeente Dijk en Waard gedurende periode 2022-2024 en zorgen voor een geharmoniseerd aanbod.

    1. Vervolg samenwerkingsverband aangepast sporten

Vanaf 2022 begint een vervolgperiode van het samenwerkingsverband aangepast sporten regio Alkmaar. Samen met de gemeente Alkmaar, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo werken we aan het stimuleren, organiseren en coördineren van sporten voor mensen met een beperking.

Risico

De aanhoudende coronamaatregelen hebben invloed op de uitwerking van de activiteiten op het gebied van sport, cultuur en recreatie. Activiteiten kunnen mogelijk niet of in aangepaste vorm doorgang vinden. Tevens houden we rekening met de nasleep van de coronamaatregelen van de afgelopen jaren.
Er is een behoefte aan extra formatie op het gebied van jongeren en cultuur. Dit is noodzakelijk om aan de beheersmaatregelen preventie te voldoen.

opgaven en ontwikkelingen

Opgenomen in de lijst met opgaven en ontwikkelingen, zie bijlage voor de toelichting en onderbouwing.

  1. Museum Broekerveiling.

Doel 2

Het versterken van de samenwerking tussen verenigingen, scholen en maatschappelijke instellingen.

We werken aan het versteken van het netwerk van belangrijke stakeholders binnen het sociaal domein en de samenwerking hierbinnen, waardoor er integraal wordt gewerkt en er vanuit verschillende invalshoeken preventief wordt gewerkt.  

Activiteit

    1. Vervolg uitvoeringsagenda cultuur

De uitvoeringsagenda cultuur opgesteld door de cultuurverbinder krijgt in 2022 een vervolg. Er wordt meer inhoud gegeven aan het netwerk van de jongerenalliantie door meer netwerkpartners te werven en gezamenlijk activiteiten op één plek te brengen. Hierbij zullen gedurende 2022 minstens 3 netwerkbijeenkomsten worden georganiseerd voor de jongerenalliantie. Tevens zal in 2022 de pilot cultuurverbinder worden geëvalueerd.

    1. Vervolg uitvoering van het lokaal sportakkoord in 2022

In 2020 is er in zowel Langedijk als Heerhugowaard een lokaal sportakkoord gemaakt met sportverenigingen, commerciële sportaanbieders en sociale partners ter bevordering van een sterk netwerk dat gezamenlijk sportactiviteiten en projecten uitvoert. De sportbedrijven coördineren ook in 2022 de uitvoering van de Sportakkoorden met thema’s als sportstimulering, vrijwilligersbeleid, verbreden van de doelgroepen en het sportloket.

Risico

De aanhoudende coronamaatregelen hebben invloed op de uitwerking van de activiteiten op het gebied van sport, cultuur en recreatie. Activiteiten kunnen mogelijk niet of in aangepaste vorm doorgang vinden. Tevens houden we rekening met de nasleep van de coronamaatregelen van de afgelopen jaren.

opgaven en ontwikkelingen

Opgenomen in de lijst met opgaven en ontwikkelingen, zie bijlage voor de toelichting en onderbouwing.

  1. Indexatie subsidies grote instellingen;
  2. Bibliotheek
  3. Streekomroep
  4. Cultuurverbinder
  5. Fonds voor inwonersinitiatieven (zie ook programma 0)

Doel 3

Het behouden en ontwikkelen van een toekomstbestendige en gezonde groene leefomgeving welke aansluit bij behoeften van inwoners.
We willen een groene leefomgeving waarin het nu en in de toekomst prettig verblijven en verplaatsen is voor mens en dier.

Activiteit

    1. Aanpak boomziektes en herstel boomstructuren.

Binnen de gemeente hebben we te maken met boomziektes zoals kastanjebloedingsziekte en essentaksterfte. In 2022 bereiden we werkzaamheden voor om boomstructuren te herstellen waar deze verdwenen zijn of boomziektes het voortbestaan bedreigen.

    1. Nieuwe vormen van burgerparticipatie

Het openbaar groen maken we meer herkenbaar en laten we aansluiten op de behoeften van inwoners door middel van participatietrajecten. In 2022 gaan we verder met het onderzoeken of inwoners bereid zijn een grotere rol te nemen bij de inrichting, aanleg en het onderhoud van het openbaar groen.

3.3 Groenbeweging

We zetten acties op om met onze inwoners te werken aan het vergroenen van onze buitenruimte of de kwaliteit van het groen te verbeteren.

    1. Bloemrijk grasland

We onderzoeken hoe bestaand openbaar groen met de huidige flora, bodem- en depositieomstandigheden omgevormd kan worden tot bloemrijk grasland.  

Risico

De kans is aanwezig dat het beschikbare budget ontoereikend is om de noodzakelijke of gewenste herstelmaatregelen aan boomstructuren uit te voeren, bijvoorbeeld door (ondergrondse of ruimtelijke) omstandigheden.

opgaven en ontwikkelingen

Opgenomen in de lijst met opgaven en ontwikkelingen, zie bijlage voor de toelichting en onderbouwing.

  1. Onderhoud in de openbare ruimte
Deze pagina is gebouwd op 05/03/2022 16:06:06 met de export van 05/03/2022 15:51:58