Veiligheid

De doelen

  1. Het bevorderen van de leefbaarheid en veiligheid in wijken en kernen;
  2. Het aanpakken van ondermijnende criminaliteit;
  3. Het vergroten van de weerbaarheid van inwoners op cybercrime.

Doel 1

Het bevorderen van de leefbaarheid en veiligheid in wijken en kernen
Een adequate reactie en een proactieve inzet is nodig om de leefbaarheid en veiligheid op peil te houden. De woon- en leefomgeving kan onder druk komen te staan door overlast, verloedering en criminaliteit in wijken.
Dijk en Waard beschikt over een eigen boa-team. In aanvulling hierop wordt voor het toezicht op overlastgevende jeugd gebruik gemaakt van mobiele surveillance door gecertificeerde toezichthouders.
In de aanpak van de zogenaamde ‘complexe casuïstiek’, ofwel personen met meervoudige sociale en veiligheidsproblematiek, werkt Dijk en Waard nauw samen met tal van maatschappelijke organisaties. Met vroegsignalering, een tijdige opschaling en de inzet van het Zorg- en Veiligheidshuis wordt getracht de leefbaarheid en veiligheid in wijken en kernen te bevorderen.

Activiteit

Evalueren persoonsgerichte aanpak (PGA)

De PGA is een belangrijk onderdeel van de lokale veiligheidsaanpak. De PGA beoogt om met repressieve en preventieve interventies hardnekkige patronen van criminaliteit en overlast te doorbreken. Geprioriteerde personen worden naar een zorg- en/of justitieel traject geleid. Daarbij is aandacht voor de persoon zelf en voor zijn omgeving.
De werking van de PGA in Heerhugowaard gaan we evalueren. Vanuit deze evaluatie volgt een advies voor de inzet ervan in Dijk en Waard.

1.1 Professionalisering van het boa-team

Op 1 januari 2020 is de professionalisering van het boa-team van start gegaan. De boa’s krijgen, naast de politie, een steeds grotere rol in de veiligheidsaanpak. Komend jaar gaat het boa-team zich richten op het verbeteren van samenwerking met interne en externe ketenpartners. Vooral de samenwerking met de politie is hierin belangrijk. De samenwerking en de daarbij horende taakverdeling zal vastgelegd worden in een convenant met een handhavingsarrangement. Bij een nieuw team zijn teambuilding, afspraken over vastleggen van informatie, het maken van een handboek en het uniformeren en het vastleggen van werkprocessen belangrijk. Dit verhoogt de kwaliteit van het team en wordt komend jaar opgezet. Daarnaast wordt er ingezet op wijkgericht werken, het vastleggen van de prioriteiten en inhoudelijke kennis.

Risico

Objectieve veiligheid ofwel criminaliteit- en overlastcijfers, zijn geen communicerende vatten met onveiligheidsgevoelens. Veiligheidsgevoelens zijn van vele factoren afhankelijk zoals de sociale cohesie, de kwaliteit van de openbare ruimte en de persoonlijke weerbaarheid van inwoners. Dit maakt dat de leefbaarheid en veiligheid in de wijk voor een groot deel afhankelijk zijn van inwoners zelf en andere organisaties, zowel binnen als buiten de gemeente.

Opgaven en ontwikkelingen

Opgenomen in de lijst met opgaven en ontwikkelingen, zie bijlage voor de toelichting en onderbouwing .

  1. Anticiperen op veiligheidsbehoefte Dijk en Waard
  2. De gemeente wordt verantwoordelijk voor de controle en handhaving van (on)vergunde prostitutie.

Doel 2

Het aanpakken van ondermijnende criminaliteit
Om ondermijnende criminaliteit aan te kunnen pakken is een integraal meervoudige aanpak nodig. Deze aanpak is in 2020 vastgesteld in het plan van aanpak Ondermijning Langedijk en Heerhugowaard. Hierin heeft de gemeente de missie vastgesteld dat zij haar organisatie wil versterken en bekend wil staan als integere overheid. We willen de maatschappij bondgenoot maken in onze aanpak. Tegen de diverse verschijningsvormen van ondermijnende criminaliteit wordt doortastend opgetreden. Samenwerking en bewustwording is erg belangrijk in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Als Dijk en Waard werken we veel samen binnen de eenheid Noord-Holland en het Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC). Zo wordt, binnen 32 gemeenten (vanaf 01-01-2022) van de eenheid Noord-Holland, een regionaal team ingericht dat het toezicht en handhaving van de (on)vergunde prostitutie zal verzorgen.

Activiteit

2.1 Een aanpak op industrieterrein de Zandhorst
Het formuleren van een aanpak op ondermijnende criminaliteit dan wel het voorkomen ervan op het industrieterrein de Zandhorst. Deze aanpak wordt geformuleerd aan de hand van een integrale analyse.  

2.2 Uitvoeren aanbevelingen uitkomst QuickScan ondermijning

Binnen de werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard is in 2021 een interne QuickScan ondermijning uitgevoerd. Deze scan heeft als doel aanbevelingen te doen ter bevordering van de (interne) weerbaarheid op ondermijnende criminaliteit. De aanbevelingen op de uitkomsten uit de QuickScan worden in 2022 opgevolgd.

Risico

Ondermijning is moeilijk grijpbaar. Het heeft het risico in zich om te vermengen met legale structuren binnen de samenleving. Het betreft vormen van criminaliteit die niet middels een aangifte bekend wordt bij de politie. Dit maakt dat het zicht krijgen op ondermijnende criminaliteit moeilijk is en blijvend aandacht nodig heeft.
Voor het inrichten van het toezicht en handhaving van de (on)vergunde prostitutie zijn nog geen financiële middelen beschikbaar. Het voorstel hiervoor is ingediend en opgenomen op de zogenoemde ‘ambtelijke advieslijst’.

Doel 3

Het vergroten van de weerbaarheid van inwoners op cybercrime
De invloed van de digitalisering en het internet wordt steeds groter. Dit brengt nieuwe vormen van criminaliteit met zich mee. Maar ook nieuwe mogelijkheden om online uitingen te doen. Digitale criminaliteit is ‘grenzeloos’ en is niet binnen de gemeentegrenzen te vatten. Dijk en Waard werkt op het thema Cyber en CTER-online samen binnen het regionale samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig waarbij 32 gemeenten (vanaf 01-01-2022), de politie en het Openbaar Ministerie zijn aangesloten. Met dit doel willen we de weerbaarheid van de inwoners van Dijk en Waard op digitale criminaliteit.

Activiteit

3.1. HackShield
Vanwege het succes in 2020 staat deelname aan HackShield weer op het programma. HackShield is een game voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. De game is gericht op de bewustwording van kinderen rondom digitale veiligheid. Kinderen raken spelenderwijs bekend met digitale veiligheid en vormen van cybercriminaliteit. Het spel heeft ook tot doel gedragsverandering bij ouders/verzorgers te bewerkstelligen. In het spel worden zij betrokken doordat zij samen met de kinderen vragen moeten beantwoorden.
3.2. Publieksvoorlichting
Communicatie is essentieel in de aanpak van slachtofferpreventie. Met het project Publieksvoorlichting komen via verschillende regionale en lokale media slachtoffers en professionals uit Noord-Holland aan het woord. De concrete casuïstiek wordt ingezet om herkenbaarheid en alertheid te vergroten bij potentiële slachtoffers. De gedachte achter deze vorm van publieksvoorlichting is ondernemers en inwoners minder vaak slachtoffer van cyberdelicten te laten worden en hen een handelingsperspectief te geven.

Risico

Acteren op het onderwerp cybercrime is voor veel gemeenten, het Openbaar Ministerie en sommige onderdelen van de politieorganisatie, nog steeds relatief nieuw en een uitdaging. Daarbij komt dat deze vorm van criminaliteit aan sterke ontwikkelingen onderhevig is. Het vergroten van de weerbaarheid van inwoners op cybercrime is middels pilots onderzoeken en uitproberen wat werkt.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2022 16:06:06 met de export van 05/03/2022 15:51:58